ANNONS

Lantbrukare ska utbildas i riskhantering

I den exceptionella situationen, krig i Europa, som vi befinner oss i är förutsättningarna att bedriva jordbruk svårt och präglas av stor osäkerhet. Det har blivit ännu viktigare att kunna hantera alla de olika typer av risker; ekonomiska, sociala och psykologiska, som detta osäkra läge innebär. Jordbruksverket ser behov av att stärka riskhanteringsperspektivet hos primärproducenterna inom jordbruk-, trädgård- och rennäring.
Därför satsar verket nu Jordbruksverket pengar till företag och organisationer som är intresserade att ta fram program och kurser för lantbrukare som vill lära sig mer om riskhantering.
Den 31 augusti är sista dag för att lämna anbud och upphandlingarna avser rådgivning samt informations- och demonstrationsinsats. Budgeten omfattar 10 miljoner respektive 5 miljoner kronor och insatserna gäller perioden hösten 2022 till och med 2024.

Insatserna ska öka primärproducenternas kunskap om riskhantering och förmåga att kunna fatta strategiska och kostnadsbesparande beslut.

Ökad oro på den internationella marknaden påverkar även Sverige
Rysslands invasion av Ukraina och kriget som pågår får flera följdverkningar runt om i världen. Oron på marknaderna för jordbrukets produkter och produktionsmedel ökar. Det råder stor osäkerhet om hur produktionen kommer att påverkas av kriget på både kort och lång sikt och av de handelssanktioner som införts har priserna för bland annat spannmål och oljeväxter fortsatt att stiga med stora variationer från dag till dag. Motsvarande prisutveckling gäller för foder, energi och gödning.

Svenskt jordbruk har också påverkats av utvecklingen på den internationella marknaden. Producentpriserna i Sverige har ökat under våren för bland annat mjölk, nötkött och griskött. Parallellt har även priserna på produktionsmedel fortsatt att stiga. Under våren har i synnerhet priserna på gödning, foder och diesel stigit kraftigt. Prisökningarna började innan kriget och har fortsatt.

 

Relaterade artiklar