ANNONS

LRF välkomnar den nya livsmedelsstrategin

LRF välkomnar att regeringen äntligen presenterar den uppdaterad livsmedelsstrategin. Sedan den senaste presenterades, 2017, har omvärlden förändrats. Svensk livsmedelsproduktion står inför stora utmaningar och vi behöver öka livsmedelsproduktionen i Sverige.

– Vi välkomnar den nya livsmedelsstrategin och anser att regeringen pekar i rätt riktning. Den svenska livsmedelsproduktionen måste öka och lönsamheten hos lantbruksföretagen stärkas. Det är bråttom, och strategin kommer inte en dag för tidig, säger Palle Borgström, förbundsordförande LRF.
Regeringens förslag om att sätta upp tydligare och mätbara mål för marknadsandelar för svensk livsmedelsproduktion är ett viktigt steg.
– Att sätta tydliga mål för att öka den svenska livsmedelsproduktionen ger oss både ett konkret verktyg att arbeta med och en tydlig riktning framåt. Det är positivt att Jordbruksverket nu får uppdraget att arbeta med detta.
Livsmedelsstrategin innehåller även ett avsnitt om en ökad robusthet, exportfrämjande och gastronomi. Dessa områden är viktiga för att engagera alla aktörer och skapa förutsättningar för en mer hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion i Sverige.
– Det är också bra att regeringen lyfter fram fokusområden som robusthet, export och gastronomi. Dessa områden hjälper till att rama in de viktigaste utmaningarna och ger oss möjlighet att arbeta tillsammans för att stärka hela livsmedelssektorn.
På en mer lokal nivå ser LRF en särskild utredning om jordbrukets förutsättningar i norra Sverige som ett steg i rätt riktning. Regionen har sina egna unika behov som måste beaktas om vi verkligen ska kunna stärka livsmedelsproduktionen i hela landet.
LRF betonar vikten av att hela livsmedelskedjan arbetar tillsammans för att öka den svenska livsmedelsproduktionen. En politisk samsyn om att öka den inhemska produktionen är grundläggande för att skapa långsiktiga resultat och en ökad självförsörjningsförmåga av livsmedel i Sverige.
– Det är positivt att regeringen vill inta en mer aktiv roll i samarbete med de övriga aktörerna i livsmedelskedjan. Det är avgörande att alla arbetar mot samma mål för att kunna möta de utmaningar och ta vara på de möjligheter vi står inför, avslutar Palle Borgström.

Relaterade artiklar