ANNONS

Musslor för minskat matsvinn

Musslor är supermat från havet, nyttiga och miljösmarta. De är rika på bland annat, kalcium, järn, selen, zink och omega-3-fettsyror. Dessutom bidrar musselodlingar till minskad övergödning av haven eftersom de filtrerar växtplankton som annars bidrar till ett överskott av näringsämnen.
Detta har företaget Musselfeed tagit vara på med sin produkt Musselpulver, som nu blivit Ä-märkt.
– Musselpulvret är en ren produkt utan några som helst tillsatser. Det görs på 100 procent MSC- och Kravcertifierad blåmussla från Bohuslän, som varsamt torkas till ett pulver, berättar Jessica Vacklid, vdför företaget Musselfeed som tillverkar pulvret.

Musselpulvret tillverkas i Musselfeeds fabrik i Ellös på Orust, granne med de största musselodlingarna i Sverige, och packas sedan för hand.

– Glöm de tillsatsstinna buljongtärningarna och kryddblandningarna, här finns en smaksättare som är gjord på en enda råvara och utan några tillsatser. Att Ä-märka musselpulvret var därför självklart, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara som driver Ä-märkningen.

Musselfeed torkar kött från blåmusslor som av estetiska skäl annars skulle ha kasserats. Resultatet blir ett klimatvänligt, svinnsmart, näringsrikt pulver fullt av smak, helt utan tillsatser.

Musselfeed använder musslor som sorteras bort inom musselindustrin, för att de är för små eller för att det är kalk på skalen till exempel, och får på så sätt fram en ny, användbar, näringsrik produkt med lång hållbarhet.
– Musselpulver är fantastisk som smakförstärkare då det bidrar med naturlig sälta och mycket umami, som lyfter fram och fördjupar andra smaker och ger fyllighet till maträtter, säger Jessica Vacklid.

Relaterade artiklar