Så ska lantbruket förbereda sig för kris eller krig
Torka, översvämning, elavbrott, krig eller stängda gränser kan allvarligt påverka Sveriges livsmedelsproduktion och självhushållning. För att hjälpa lantbrukare att stärka sin beredskap och motståndskraft kommer nu broschyren Om krisen eller kriget kommer, till Sveriges lantbruksföretagare.
Det är första gången som den ges ut och broschyren är ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
– Att livsmedelsproduktionen fungerar är helt centralt för att Sverige ska stå starkt i en kris. Om den kollapsar så riskerar vi i värsta fall svält, säger Hugo Malm, som undervisar i krisberedskap på Holma folkhögskola och är en av författarna till Om krisen eller kriget kommer – till Sveriges lantbruksföretagare.
Extremväder väntas bli vanligare i klimatförändringarnas spår och risken för väpnade konflikter har ökat.
– Sådana här händelser kan slå hårt mot livsmedelsproduktionen och det är allvarligt eftersom säker tillgång till mat är fullkomligt nödvändigt för att samhället över huvud taget ska fungera. Det är också allvarligt eftersom lantbruket spelar en nyckelroll i vårt totalförsvar. En hungrig befolkning har mindre motståndskraft. Att hjälpa lantbruksföretagen att förbereda sig inför kriser är därför oerhört angeläget, säger Helena Hansson, professor i nationalekonomi vid SLU.
Förändrat världsläge
Under kalla kriget präglades svenskt lantbruk av fler men mindre företag, utspridda över landet. Idag ser situationen annorlunda ut: färre, större jordbruksföretag är koncentrerade till södra Sverige och ska försörja en betydligt större befolkning. De beredskapsstrategier som var aktuella i slutet av 1980-talet är därför till stor del inte längre relevanta.
– Att som enskild lantbrukare veta hur man ska förbereda sig för allt från skogsbränder till krig är otroligt svårt, säger Hugo Malm.
Det är mot denna bakgrund som broschyren har tagits fram. Den är utformad för att vara ett praktiskt verktyg direkt på gårdsnivå och innehåller bland annat checklistor med konkreta åtgärder samt förslag på hur olika krissituationer kan hanteras.
– Broschyren riktar sig direkt till de som producerar våra livsmedel och är tänkt att kunna användas på gårdarna. I den finns exempelvis checklistor över möjliga förberedelser och förslag på insatser att göra ihop med grannarna. Det handlar om ett sätt att tänka, men även om praktisk handling, berättar Hugo Malm.
Broschyren har premiär online på SLUs och SVAs hemsidor den 21 november och delas ut på Jordbruksekonomisk konferens i Uppsala den 27 november.
– Att jobba tillsammans med broschyren har varit en stor tillgång. Framöver väntar mer specifika verktyg för krishantering från SVA, säger Sebastian Remvig, som är projektledare för broschyren.