ANNONS

Självgående spruta eller inte?

Intresset för självgående växtskyddssprutor verkar öka och det finns allt fler fabrikat att välja på, även på den svenska marknaden. Fördelen är bland annat att man får en maskin som är bättre anpassad för just växtskyddsarbete än vad som är fallet med en traktor och en buren eller bogserad maskin.
Nackdelen är att man får färre timmar på traktorerna. Om detta har någon betydelse för totalekonomin i lantbruket beror ju på hur många traktorer man måste ha och hur de används varje år. På några gårdar är det säkert bra att även få timmarna för växtskyddsarbetet på en av traktorerna, på andra kan det ha mindre betydelse och då är det lättare att få ekonomi på en självgående spruta.
Så här svarade våra läsare på frågan om det är bättre med en självgående växtskyddsspruta. Av 90 röster ansåg 39 procent att den självgående växtskyddssprutan är bättre eftersom det blir ett bättre resultat medan 61 procent föredrog en spruta som kopplas efter traktorn, just därför att man då får fler timmar på denna.

Ett argument för den självgående sprutan är större framkörningshastigheter och därmed ökad kapacitet. För detta kan höjas ett varningens finger.
Vi har flera gånger skrivit om nya växtskyddssprutor som är anpassade för stora framkörningshastigheter i fält. Det är självgående sprutor som klarar hastigheter på upp mot 20 km/h och små vätskemängder. Naturligtvis är det lockande eftersom kapaciteten ökar och därmed minskar kostnaden.
Nu har det emellertid kommit en rapport från danska Jordbrugsvetenskablige Fakultet vid Aarhus Universitet att det är riskabelt att köra för snabbt med växtskyddssprutan. Anledningen är att resultatet inte blir det man önskar vad gäller insatsen i grödan.
Med moderna sprutor, anpassade för stor fart, kan man enligt rapporten gå upp mot 12 km/h men med konventionell teknik bör man inte överstiga 8 km/h.

Relaterade artiklar