ANNONS

SkördePlus hjälper odlare att ta tillvara mer av skörden

SkördePlus är ett nytt verktyg som ska stärka potatis- och morotsodlare att öka värdet av sina skördar. Verktyget ger stöd i att utvärdera orsaker till livsmedelsförluster och gör det enklare att bedöma om mer kan säljas till livsmedel.

Det nya verktyget som Jordbruksverket har tagit fram gör det lättare för odlare att utvärdera olika fält, sorter och partier och följa upp produktionen under flera år.
– Vi hoppas att SkördePlus ska stärka odlarna i arbetet med att få ut ett högre värde från varje skörd, säger Karin Lindow som är projektledare.

SkördePlus gör det enklare för odlare och packerier att:
utvärdera varför röta eller skador uppstår hos produkterna och varför vissa sorter eller fält har större bortfall än andra,
skapa samsyn i ett arbetslag kring kvalitet,
följa upp resultatet från sorteringsmaskiner,
bedöma om det lönar sig att hitta avsättning för produkterna istället för att de ska bli biogas eller kompost,
diskutera med kunder såsom butiker, restauranger och industri om det går att ta tillvara på mer av skörden än det som når högsta klass.
Odlare har medverkat i framtagningen av SkördePlus
Jordbruksverket har tagit fram verktyget med hjälp av två rådgivare och tolv odlare i Dalarna och Skåne. Odlarna har testat verktyget under arbetets gång och gett synpunkter.

– Verktyget skapar struktur och gör odlare och medarbetare uppmärksamma på vad som blir kvar i fält eller sorteras bort. Det kan förenkla vid olika beslut och odlingsåtgärder. Verktyget räknar också ut vad man kan tjäna på att hitta avsättning till livsmedel av det som tidigare sorterades bort, säger rådgivaren Åsa Rölin som medverkat i projektet.

Relaterade artiklar