ANNONS

Starkt stöd för livsmedelsproduktion

Hela 90 procent av Skåneborna anser att det är viktigt eller mycket viktigt att vi har matproducerande lantbrukare i landet. I hela Sverige är genomsnittet 94 procent. Det visar en ny undersökning från Lantbrukarnas Riksförbund.

 

Resultatet, i en frågeundersökning till 2000 konsumenter i hela landet, bekräftar regeringens beslut om att i coronapandemin klassa svensk livsmedelsproduktion som samhällsviktig verksamhet. Resultatet är i princip lika starkt när det bryts ned på unga vuxna födda mellan 1981 och 1996, 91 procent. För personer som definierar sig som vegetarianer, 85 procent, och för veganer, 77 procent.

 

I Skåne län anser 90 procent att det är viktigt med bönder i Sverige. I de tre storstadsregionerna, där matutbudet i det närmaste är obegränsat, anser totalt 94 procent av invånarna ändå att det är viktigt eller mycket viktigt att vi har bönder i Sverige som producerar mat. Starkast är den känslan i Stockholm, 96 procent, följt av Göteborg, 95 procent, och Malmö 86 procent.

– Undersökningen bekräftar att vi bönder har starkt stöd hos allmänheten. Vi kan producera mer och då behöver vi kroka arm med politiken så att vi kan bli konkurrenskraftigare. Det är tydligt att konsumenterna tycker att vi har säkra produkter med hög kvalitet, säger Hans Ramel regionordförande för LRF Skåne.

 

Insikten om att vi vill kunna känna oss trygga med en egen livsmedelsförsörjning väcktes på allvar i och med 2018 års torka och missväxt. En kris som engagerade både allmänhet och politiker. Nu har vi en pandemi utan slutdatum som återigen pekar på vikten av försörjningstrygghet.

I Skåne anser hela 84 procent att den svenskproducerade maten är hållbar jämfört med den importerade. Siffran för hela riket är 86 procent, lika stort som hos unga vuxna. Även om siffrorna är lägre för dem som uppger att de är vegetarianer eller veganer har även de stark tilltro till den svenska matens hållbarhet, 73 respektive 71 procent tror att den står sig bra eller mycket bra i jämförelsen med import.

 

– Det är glädjande att den här undersökningen visar att hållbarhet är viktigt för majoriteten av befolkningen. Det bekräftar att vi är på rätt väg och har förutsättningar för att öka vår produktion och ta marknadsandelar från det importerade, avslutar Hans Ramel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fler siffror ur undersökningen

 

Hur viktigt tycker du att det är att vi har matproducerande bönder i Sverige?

Viktigt eller mycket viktigt

·    Totalt: 94 procent

·    Millennials: 91 procent

·    Vegetarianer: 85 procent

·    Veganer: 77 procent

·    Jämtland/Västernorrland: 97 procent

·    Västmanland/Stockholm/Uppsala: 96 procent

·    Västerbotten/Norrbotten: 94 procent

·    Dalarna/Gävleborg: 94 procent

·    Halland/Västra Götaland/Värmland: 94 procent

·    Gotland: 94 procent

·    Östergötland/Södermanland/Örebro: 91 procent

·    Skåne: 90 procent

·    Jönköping/Kalmar/Kronoberg/Blekinge: 89 procent

·    Stockholm: 96 procent

·    Göteborg: 95 procent

·    Malmö: 86 procent

 

Inte eller inte alls viktigt

·    Totalt: 1 procent

·    Millennials: 3 procent

·    Vegetarianer: 5 procent

·    Veganer: 12 procent

 

Hur hållbar tycker du att den svenskproducerade maten är jämfört med den importerade?

Hållbar eller mycket hållbar

·    Totalt: 86 procent

·    Millennials: 86 procent

·    Vegetarianer: 73 procent

·    Veganer: 71 procent

 

Inte eller inte alls hållbar

·    Totalt: 1 procent

·    Millennials: 2 procent

·    Vegetarianer: 2 procent

·    Veganer: 9 procent

 

I vilken utsträckning bidrar jordbruket till ett hållbart svenskt samhälle?

I stor eller mycket stor utsträckning

·    Totalt: 86 procent

·    Millennials: 83 procent

·    Vegetarianer: 79 procent

·    Veganer 55 procent

·    Stockholm: 90 procent

·    Göteborg: 81 procent

·    Malmö: 79 procent

 

I liten eller mycket liten utsträckning

·    Totalt: 1 procent

·    Millennials: 3 procent

·    Vegetarianer: 6 procent

·    Veganer: 18 procent

 

Beskriver du dig som…

Allätare?

·    Totalt: 77 procent

·    Millennials: 70 procent

Vegetarian?

·    Totalt: 5 procent

·    Millennials: 6 procent

Vegan?

·    Totalt: 3 procent

·    Millennials: 4 procent

Flexitarian?

·    Totalt: 13 procent

·    Millennials: 18 procent

Undersökningen gjordes av Nepa i november 2020. Totalt tillfrågades 2 020 personer i hela landet.

Relaterade artiklar