ANNONS

Storbritannien – Stora på eko

Den globala ekologiska jordbruksarealen ökade med 2,6 procent under år 2023 och uppgår nu till 98,9 miljoner hektar, enligt den senaste rapporten från forskningsinstitutet FiBL. Samtidigt fortsätter den globala marknaden för ekologiska livsmedel att växa och översteg 136 miljarder euro år 2023.

Europa stod för den starkaste tillväxten, där flera länder återhämtade sig från nedgång i 2022. De största marknaderna var Tyskland, Frankrike, Schweiz, Italien och Storbritannien.
Forskningsinstitutet FiBL har släppt rapporten ”The World of Organic Agriculture”, som ger en detaljerad bild av hur ekologiskt utvecklades i världen under 2023. Den globala ekologiska jordbruksarealen ökade med 2,6 procent och uppgår till 98,9 miljoner hektar. Den globala marknaden för ekologiska livsmedel nådde 136,4 miljarder euro under 2023. Europa stod för den starkaste tillväxten, där flera länder återhämtade sig från nedgången 2022.
Den europeiska marknaden värderades till 53.2 biljoner euro 2023. De största marknaderna var Tyskland, Frankrike, Schweiz, Italien och Storbritannien. Samtidigt som marknaden för ekologiskt fortsatt öka i många europeiska länder, så påverkade det svaga ekonomiska läget fortsatt andra marknader. Från länder som Sverige och Frankrike rapporterades exempelvis ingen tillväxt alls för det ekologiska segmentet.
– När det gäller Storbritannien har vi sett en positiv utveckling för ekologiska livsmedel under de senaste 12 åren. Det är en av anledningarna till att Organic Sweden har en exportsatsning som riktar sig dit tillsammans med nio svenska livsmedelsföretag. När den egna marknaden står still finns det anledning att titta på export till andra länder där den växer, säger Anton Järild, projektledare på Organic Sweden.
I Europa är det Schweiz som har den högsta konsumtionen per capita av ekologiska livsmedel på 468 euro per person, medan Danmark har den största ekologiska marknadsandelen på 11,8 procent av livsmedelsmarknaden. Bland de snabbast växande marknaderna återfinns Estland (+13,0 procent) och Nederländerna (+12,5 procent).
– Det är väldigt roligt att det syns i statistiken att EU valt att fokusera på ekologisk produktion som ett viktigt verktyg för omställningen till ett hållbart matsystem. Många EU-länder har tagit fram egna ”Organic Action Plans” på uppdrag av EU-kommissionen och de börjar visa resultat. Med EU:s gemensamma märkning för ekologisk produktion kan företag på ett enkelt sätt visa och garantera att deras produkter gör skillnad för både miljön och konsumenten, säger Charlotte Bladh André, vd på Organic Sweden.

Sammanfattning
Den ekologiska jordbruksarealen globalt ökade med 2,6 procent och uppgår nu till 98,9 miljoner hektar.
Liechtenstein har den högsta andelen ekologisk jordbruksmark i världen på 44,6 procent, följt av Österrike (27,3 procent) och Uruguay (25,4 procent).
Totalt har 22 länder en ekologisk jordbruksandel som överstiger 10 procent, där Sverige ligger på åttonde plats.
Det finns 4,3 miljoner ekologiska producenter i världen, varav flest i Indien.
Den globala marknaden för ekologiska livsmedel nådde 136,4 miljarder euro.
USA är den största marknaden för ekologiskt (59 miljarder euro), följt av Tyskland (16,1 miljarder euro) och Kina (12,6 miljarder euro).
Schweiz har den högsta konsumtionen per capita (468 euro), medan Danmark har den största andelen ekologiska livsmedel i sin marknad (11,8 procent).
Den ekologiska försäljningen ökade markant i Estland (+13 procent) och Nederländerna (+12,5 procent).

Relaterade artiklar