ANNONS

Svensk betodling även i framtiden

Sockerbetsodlingen är en del i den pågående CAP-reformen, som ska börja gälla år 2015, men för betodlingen kommer nyordningen inte förrän 2017 i praktiken. Av den anledningen kommer CAP-besluten rörande betodlingen i Europa sista av alla. En sak som är klar är att sockerkvoterna kommer att försvinna och odlingen kommer att röra sig mer mot marknadesn vilkor, så som är fallet för spannmål och andra grödor i dag.
I Sverige har vi i dag en landskvot på 293 000 ton vitt socker, som upphör att gälla från och med år 2017.
På frågan om detta är en risk för svensk betodling svarar Ola Christiansson, chef Agricenter i Sverige, att så inte är fallet.
– Vi kommer att odla minst lika mycket sockerbetor efter år 2017 som i dag, kanske till och med mer.
Bakgrunden är att vi har duktiga odlare och ett av Europas modernaste och effektivaste sockerbruk och står därmed väl rustade för en nyordning.
Den svenska sockerkvoten är uppdelad i kvoter till betodlarna, som kan odla och leverera sockerbetor i förhållande till hur stor kvot man förfogar över på gården. När sockerkvoterna upphör att gälla måste det till någon anna form av avtal mellan odlare och Nordic Sugar.
– Vi måste ha en kontraktsodling så att sockerbruket vet hur stor volym betor man får in varje säsong, men hur denna kontraktsteckning ska gå till och hur odlingen ska fördelas är det ingen som vet i dagsläget.
Troligtvis blir detta lite mer klart under första halvåret av 2014.

Relaterade artiklar