ANNONS

Svensk lökodling slås ut efter nytt förbud

Från och med nästa år kommer konsumenterna ha svårt att hitta svensk lök i butikerna. Det blir resultatet av Kemikalieinspektionens beslut att förbjuda växtskyddsmedlen Stomp och Totril. Även odlingen av purjolök, palsternacka, bruna bönor och i vissa regioner också morotsodling, kommer att drabbas hårt.
Den svenska användningen av Stomp och Totril, som utgör mindre än en promille av den totala förbrukningen i EU, förbjuds från och med nästa år.
– Kemikalieinspektionens beslut är kontraproduktivt. Förbudet medför att en hel bransch kan tvingas lägga ner sin odling och Sverige istället importerar dessa varor. Produktionen flyttar alltså till länder där dessa två medel, och även andra medel som är förbjudna i Sverige, används. Den miljöbelastning som Kemikalieinspektionen vill minska, blir i slutändan alltså större, säger LRFs förbundsordförande Lars-Göran Pettersson.
De grödor som drabbas odlas framförallt i Skåne, Öland, Gotland, Östergötland, Halland och Närke. Bara lökodlingen omfattar omkring 500 företag, som tillsammans omsätter cirka 300 miljoner kronor per år, och många av dem kan nu komma att tvingas lägga ner. De berörda företagen sysselsätter sammanlagt cirka 2 500 personer varav 500 är heltidssysselsatta, därutöver tillkommer de som är sysselsatta i transport- och förädlingsleden.
Den svenska användningen av Stomp och Totril har successivt minskat de senaste åren, och idag används i praktiken bara hälften av den tillåtna mängden i vissa grödor.
– Naturligtvis vore det bra om Stomp och Totril kunde ersättas med andra bättre medel. Det finns delvis alternativa preparat redan idag, men tillverkarna anser det för dyrt och krångligt att registrera medlen i Sverige och därför står de svenska odlarna nu utan växtskydd. Redan om några veckor skriver lökodlarna odlingskontrakt för nästa säsong så den dispens för 2011 LRF fått avslag på av Kemikalieinspektionen, var det enda som kunde rädda den svenska lökodlingen, säger Lars-Göran Pettersson.
– Införande av regler och riktlinjer som gör det svårare för Sveriges bönder att konkurrera med lågprisimporten är tyvärr vanligt förekommande. Men det är sällan ett enskilt beslut på ett så tydligt sätt illustrerar vad konsekvenserna blir när vi inte går i takt med övriga EU, säger Lars-Göran Pettersson.

Relaterade artiklar