ANNONS

Sverige stöttar små utländska lantbruk för att dessa ska klara klimatförändringarna

Sverige har idag tillkännagett sitt starka engagemang för att hjälpa några av världens fattigaste småskaliga bönder att anpassa sig till klimatförändringarna genom att lova 100 miljoner kronor (nästan 11,7 miljoner dollar) till FN:s internationella fond för jordbruksutveckling (IFAD). Detta meddelades på FN:s klimatkonferens (COP26) i Glasgow.

 

Åtagandet, som gjordes genom Sveriges UD, kommer att skicka bistånd till programmet Enhanced Adaptation for Smallholder Agriculture Programme (ASAP+), vilket är en klimatfinansieringsmekanism som lanserades av IFAD i januari. Det är tänkt att vara den största fonden avsedd att kanalisera klimatfinansiering till småskaliga producenter för att hjälpa dem att anpassa sig till klimatförändringarna och bekämpa hunger och undernäring.

 

– För småskaliga bönder är klimatförändringen en fråga om att överleva. Vi måste snarast möjligt investera mer för att hjälpa dem att anpassa sig. Om de inte kan producera mat kommer hungern och fattigdomen att eskalera. Med denna lägliga och generösa finansiering från Sverige kommer vi att kunna stödja landsbygdsproducenter som drabbas av dåliga skördar och boskapsdöd att bli mer motståndskraftiga och kunna fortsätta producera mat till sina samhällen, säger sa IFAD:S ordförande Gilbert F. Houngbo.

 

– Världens fattigaste bönder drabbas hårdast av klimatförändringens effekter, men har bidragit minst till dess orsak. Samtidigt är insatser för att stärka jordbruk och livsmedelsproduktion avgörande för en hållbar utveckling. Genom att öka det ekonomiska stödet till småskaliga jordbrukare för förbättrad klimatanpassning kan vi stödja klimattåliga livsmedelssystem och garantera livsmedelssäkerhet för de mest utsatta” sa Sveriges biståndsminister Per Olsson Fridh.

Medan småskaliga gårdar producerar ungefär en tredjedel av världens mat löper de stora risker vid höjd temperatur, oregelbunden nederbörd, stigande havsnivåer och extrema händelser som översvämningar, torka, jordskred, tyfoner och värmeböljor.

 

Ny forskning som stöds av IFAD visar att skörden av basgrödor som majs kan minska med så mycket som 80 procent fram till 2050 i delar av Angola, Lesotho, Malawi, Moçambique, Rwanda, Uganda, Zambia och Zimbabwe på grund av klimatförändringarna, vilket resulterar i ökad hunger och fattigdom. Om ingen ändring sker kan mer än 140 miljoner människor vara tvungna att migrera på grund av klimatförändringarna fram till 2050.

 

IFAD siktar på att mobilisera 500 miljoner dollar för ASAP+. Programmets mål omfattar: bygga upp motståndskraften hos 10 miljoner människor på landsbygden för att klara av klimatförändringarnas effekter, binda över 100 miljoner ton koldioxidekvivalenter och få över fyra miljoner hektar mark att använda klimattåliga metoder. ASAP+ kommer att fokusera på låginkomstländer som står inför de största utmaningarna när det gäller matosäkerhet och fattigdom på landsbygden som en konsekvens av klimatförändringarna.

 

IFAD har redan åtagit sig 300 miljoner dollar i klimatfinansiering genom ASAP:s första fas som lanserades 2012. Hittills har mer än 6 miljoner småskaliga bönder fått hjälp att hantera effekterna av klimatförändringarna i 41 länder med investeringar i klimatsmart jordbruk och naturbaserade lösningar, förbättringar av landsbygdens infrastruktur (som småskalig bevattning och system för uppsamling av regnvatten) och klimatinformationssystem.

 

Sverige är en av de grundande medlemmarna av IFAD och har åtagit sig mer än 476 miljoner dollar till fonden sedan 1978. Med särskilt fokus på att hjälpa småskaliga jordbrukare att anpassa sig till klimatförändringarna har Sverige bidragit i hög grad till att bygga motståndskraft för mer än 30 miljoner landsbygdsmänniskor.

Österrike, Tyskland, Irland och Qatar har också lovat åtaganden till ASAP+.

 

Relaterade artiklar