ANNONS

Tre nya pickupsträngläggare till säsongen

Scan-Agro har tagit fram en lite enklare och därmed billigare variant av sin pickupåsträngläggare från Roc. Det är den existerande Roc RT950 som kompletteras med en lightversion. Maskinen är i grunden uppbyggd på samma sätt, men en rad funktioner har tagits bort för att reducera priset. Maskinen kan således endast arbeta med full arbetsbredd och banden kan inte byta rotationsriktning under drift.  Strängen läggs alltid på den ena sidan av maskinen och om bandriktningen ska ändras, måste man stanna och ändra på en hydraulslang. Det finns inte någon el-hydraulik på maskinen. De grundläggande egenskaperna hos picupmaskinen är naturligtvis oförändrade, men det lägre priset ”kostar” några funktioner.
Den andra nya modellen är RT730, som återigen är uppbyggd på samma sätt med så många gemensamma komponenter som möjligt. RT730 är rent fysiskt 7,3 meter mellan de yttersta picup-pinnarna. RT730 lägger alltid materialet i mitten av maskinen och är speciellt lämplig till hackvagnar och storbalspressar. Picupen har full bredd och lyfter således upp allt material, även rakt bakom traktorn, där den uppräfsade strängen placeras. Det är en stor fördel att allt material lyfts upp och kan torka innan det sedan plockas upp med press eller hack.
Den tredje nya modellen är RT380, som är en frontmonterad enhet på totalt 3,8 meter arbetsbredd. Fysisk picup-bredd och transportbredd är 3,0 meter.
RT380 är precis som de övriga modellerna konstruerad med avfjädrade boggiehjul under enheten.
RT380 har flera användningsområden; den är effektiv som strängluftare för halm och gräs, sammanläggning av två strängar framför en bogserad finhack eller sidomonterad press, flytta materialet så att man inte kör på det med traktorn vid hopräfsning med rotor- eller picupsträngläggare eller liknande.
RT 380 drivs av traktorns hydraulik.
2008 lanserade Scan-Agro picupsträngläggarna från italienska ROC. Dessa strängläggare har funnits i Europa och USA sedan 2005, så det finns många tusen hektars erfarenhet bakom maskinen. I Sverige och Danmark går det drygt 10 strängläggare och erfarenheterna är genomgående positiva. När en traditionell rotorsträngläggare släpar fram materialet på marken, lyfter picupsträngläggaren upp materialet på ett transportband, som för det i sidled ut till sidan eller mitten av maskinen.
Fördelen med att inte räfsa ihop materialet på marken är uppenbara; Materialet blir mindre förorenat, vilket ger ett renare ensilage och därmed högre mjölkkvalitet.
Erfarenheterna från användarna är att picupsträngläggarna inte lyfter upp sten i strängarna. Med en mindre förorenad grönmassa blir slitaget på hackknivarna markant mindre.
ROC picupsträngläggare är konstruerade med en avancerad hydraulisk fjädring samt med avfjädrade boggiehjul under varje picupsektion – det betyder att picupenheterna följer markojämnheterna med stor exakthet även vid höga hastigheter, vilket återigen betyder att maskinen plockar upp mer material och därmed räfsar helt rent jämfört med en traditionell rotorsträngläggare.
Erfarenheterna visar också att strängläggaren klarar av att lyfta upp genomväxta halmsträngar utan att få med de gröna växterna och sten upp i strängen.
Enligt Johan Lewenhaupt på Scan-Agro, har flera kunder tagit analyser på ensilaget, som visar på upp till en halvering av jord- eller råaskainnehållet – det är så markant, att det faktiskt i praktiken är svårt att få ett renare ensilage.

Roc RT950 kostar 735 000 kronor i normal version och 660 000 kronor i lightversion. Roc har även en modell med 12,2 meters arbetsbredd, RT1220. Den kostar 910 000 kronor.

Roc RT950 kostar 960 000 kronor i normal version och 858 000 kronor i lightversion. Roc har även en modell med 12,2 meters arbetsbredd, RT1220. Den kostar 1 183 000 kronor.

Roc RT380 kostar cirka 200 000 kronor.

Relaterade artiklar