ANNONS

Två kompakta lastare från Manitou

Två nya maskiner med lyfthöjd på över fyra meter anpassade för transport på 3,5tons trailer.

Kompakta mått och låg vikt stod det på önskelistan som konstruktörerna på Manitoufabriken i franska regionen Bretagne fick sig tilldelat. De följde sina order och svarade med att leverera två nya teleskoplastare med några av de mest kompakta måtten på marknaden och i absolut toppklass vad det gäller låg vikt. Två teleskoplastare med en transportvikt under 3 ton samt yttermått som möjligör för dem att köra upp på en ­ maskintrailer dragen av en pickup eller lätt lastbil.

”De nya lättviktarna är döpta till ULM – Ultra Light Manitou. Enligt planen så kommer de att komma ut på den europeiska marknaden till hösten, då de också förväntas anlända till Scantruck”, berättar Lasse Weber som är produktansvarig för Manitou hos Scantruck AB.

Manitou själva talar om en ny serie teleskoplastare. Det är därför kanske passande att seriens omfång är lika ”blygsam” som maskinernas mått. Den består av de två modellerna ULM 412 H och ULM 415 H. De båda ultrakompakta maskinerna delar samma yttermått, nämligen 1,49 meter på bredden och 1,92 meter på höjden. Den mest avgörande skillnaden på dem är lyftkapaciteten, där ULM 412 H lyfter 1,25 ton till 4 meters höjd, och storebror ULM 415 H lyfter 1,5 ton till samma höjd.

 

Enkel transport

”De kompakta måtten och den beskedliga maskinvikten är skapade med siktet inställt på byggbranschen. Det gör maskinerna otroligt enkla att flytta mellan olika arbetsplatser. Det samma gäller så klart inom en mängd olika branscher. Lantbruket är en annan kundgrupp som borde uppskatta möjligheten att lätt och snabbt kunna flytta maskinen mellan olika gårdar, förklarar Lasse Weber.

För hantverkare inom bygg och trädgård så skapar de ultrakompakta teleskoplastarna möjlighet att snabbt rycka ut på ett jobb, och få med dig din maskin med hjälp av endast ett enkelt maskinsläp.

Maskinerna har fyrhjulsdrift och pendlande baxaxel med en markfrigång på hela 29 centimeter vilket gör att de klarar sig bra också i ojämn terräng.

Tvåhjuls, fyrhjuls samt krabbstyrning

Maskinföraren kommer kunna glädjas över att det är enkelt att ta sig i och ur hytten. Väl på plats har man väldigt god sikt i 360 graders vinkel. Taket som är både genomskinnligt och stötsäkert är tillverkat i polykarbonat, vilket är ett betydligt lättare alternativ till härdat glas. Givetvis uppfyller det ändå säkerhetsstandarden för FOPS fullt ut.

En skärm visar all information som föraren behöver i form av pop-ups, och joysticken sitter som standard på ett justerbart armstöd för  att alla ska ha möjlighet att hitta en komfortabel position att arbeta i. Konstruktörerna har varit generösa med att ta fram olika sätt att styra maskinen på, det finns faktiskt hela tre stycken nämligen tvåhjulsstyrning, fyrhjulsstyrning samt krabbstyrning. Här kommer alla som kört Manitous större teleskoplastare att känna igen sig.

För att ytterligare förbättra komforten för användarna så har maskinen utrustats med en automatisk parkeringsbroms. Den aktiveras automatiskt när föraren lämnar sin plats, och när han är tillbaka i förarsätet igen så släpps bromsen och maskinen är klar att användas.

I motorrummet på både ULM 412 H och ULM 415 H har Manitou valt att placera en motor från Yanmar på 35 hk som naturligtvis möter de senaste emissionskraven enligt Steg V. Värt att notera är att motorn klarar av det utan hjälp av AdBlue.

 

Relaterade artiklar