ANNONS

Brandsäkra mobiltorkar

Dags att omvärdera mobiltorkarna!
För tillfället pågår ett arbete inom Lantbrukets Brandskyddskommitté som syftar till att uppgradera de ålderstigna föreskrifterna för installation av mobiltorkar i anslutning till byggnader. Tidigare regler är framtagna för många år sedan och de säkerhetsavstånd som anges är inte längre relevanta då det skett en snabb teknisk utveckling av de mobila torkarna.
Det är däremd dags att omvärdera mobiltorkarna anser Per Christerson och Krister Wiengren på företaget Farm Mac.
Enligt dem kommer mobiltorkar på bred front såväl  i Sverige  som internationellt eftersom det är en väldigt flexibel teknik. Torkarna levereras nyckelfärdiga utan fördyrande el- och montagekostnader. Brukarna blir flexibla och kan torka på flera olika platser under en säsong. Flera av de mobiltorkar som säljs är dessutom väldigt energieffektiva eller har genom sin konstruktion möjligheter att rensa spannmålen avsevärt mycket effektivare jämfört med stationära torkar utrustade med separata rensverk. De finns i alla storlekar, från kapaciteter i storleksordningen något tiotals ton per dygn till upp mot 500 ton per dygn. För brukaren innebär det även en stor fördel att utrustningen betraktas som inventarier och därmed kan finansieras enkelt utan fastighetsinteckning eller personlig borgen,  samt att avskrivningstakten kan ske skattemässigt snabbare än maskinen slits.
Mobiltorken är klassad som maskin vilket gör att leasing kan vara ett alternativ vid finansieringen. Detta kan exempelvis passa för arrendatorer. Många av dagens torkar är ålderstigna och i behov av att bytas ut. Utbudet av  kommersiella torkar har minskat i landet på senare år, vilket innebär ett ökat intresse för alternativa lösningar.
– Mycket talar därför för att försäljningen av mobiltorkar kommer att öka framöver i landet och att det därför är av stor vikt att få tydliga, relevanta och klara regler för mobiltorkarnas placering intill byggnader, menar Per och Krister.
Mobiltorkarna är lätta hålla rena och i och med att de placeras utomhus minskar problemen med ansamlingar av boss, halm och damm i anslutning till torken, och det är lätt att ta fram högtryckstvätten och rengöra torken. Detta minskar brandrisken.
– Det är viktigt att vara medveten om att det finns stora skillnader mellan olika mobila torkar, precis som när det gäller stationära lösningar. Det är en relativt ny teknik och vi har sett exempel på mobiltorkar som varit konstruerade så att de  inte slagit av då det börjat pyra inne i torken, vilket har lett till brand i utrustningen, alltså samma problem som kan uppstå i stationära torkar.
Hos de mobiltorkar vi säljer, Pedrotti, finns en säkerhetsutrustning kallad, DLC som står för Drive Line Control. Denna är standard hos alla våra modeller och vid minsta avvikelse eller störning aktiveras funktionen mekaniskt, vilket stänger av brännaren. Varningslampor aktiveras och en signal skickas till användarens förprogramerade mobil via GPS-länk. Detta är ett exempel på varför mobiltorkar i dag ska kunna placeras nära byggnader,  de är säkra.
I Sverige är det vanligt med bränder i tröskor och i torkanläggningar. I takt med storleksrationaliseringar och en en ökande tidspress under skördeperioden är risken stor att denna negativa utveckling kommer att fortsätta, då det inte finns tid eller personal för att noggrant rengöra torkanläggningar och tröskor löpande.
– Vi tror att cirkulerande, mobila satstorkar är ett viktigt redskap i det förebyggande brandskyddsarbetet. Vi uppmanar därför er i Lantbrukets Brandskyddskommitté att underlätta för Sveriges lantbrukare att använda mobiltorkar framöver och att standardisera kraven. Alla mobiltorkar är inte lika och regler måste utgå från de brandbegränsande funktioner som respektive varumärke är utrustad med.
Med en brandklassad vägg borde det vara rimligt att placera mobiltorkarna väldigt nära befintliga byggnader,  det viktiga är ju att försena spidningen av branden för att brandkåren ska hinna fram och genomföra släckningsarbetet, något som en brandklassad vägg löser.
Idag möter lantbrukaren  olika krav i olika delar av landet, även från ett och samma försäkringsbolag.
– Vi tror detta beror på bristande insikt i denna teknik som de mobila torkarna erbjuder. Inom svenskt jordbruk måste vi kunna använda flexibla lösningar som är anpassade till verkliga kostnader och framtida behov. Flexibla lösningar är en förutsättning för att Sveriges lantbrukare ska kunna konkurrera effektivt på en global marknad, avslutar Krister och Per på Farm Mac.

Relaterade artiklar