ANNONS

Intressant elektronik på Borgeby Fältdagar

sens1
Öka din avkastning och underlätta ditt arbete.
Var behöver bevattningsinsatserna göras? Hur varmt är det i bet- eller potatisstukan? Eller riskerar jordgubbarna att frysa? Med utrustning från Sensefarm blir det möjligt att öka kvalitet, utbyte och lönsamhet. Du kan enkelt mäta på många platser och överföra signalerna trådlöst över en mil med fri sikt till din antennmottagare hemma på gården. I din dator behandlas mätningarna med programvara och larm kan ges via sms eller epost. Om fellarmet är väldigt viktigt kan du även koppla in en varningslampa eller ljudsignal, om du inte vill riskera att gsm-nätet fallerar.

Prioritering av arbete
Styr bevattningen till de grödor som ger dig bäst odlingsekonomi. Temperaturen i stukan kontrollerar du enkelt via dator utan att besöka upplaget. Du kan även se de aktuella värdena i telefonen om du är ute i fält. Du kan prioritera vad du ska göra när och lägga din tid på odling, istället för onödiga transporter på vägen.

Teknik
Utrustningen består av en dator med antennmottagare för signalerna från sensorerna. Datorn kan förses med batteribackup och varningslampa eller ljudsignal för extra uppmärksamhet vid larm. Den kan förses med eget simkort för att sända iväg larm via mobilnätet. Signalerna överförs med LoRa-teknik, vilket ger räckvidder över en mil.

Utrustning
Dator och signalsändare är tillverkade för användning i smutsiga miljöer. Antennen kan ta mot signaler från över en mil från många olika sensorer. Det som kan mätas är temperatur, mark- och luftfukt, tank- och silonivåer, position med mera. Sensorerna ansluts till en signalsändare och signalen skickas iväg till datorn.

Driftsättning
Datorn placeras på lämplig plats på gården, de olika tillbehören ansluts, och datorn ansluts till internet och startas. Därefter tar Sensefarm över installation av de program och tjänster som behövs över internet.

Ytterligare användningsområden
Radiotekniken är en öppen standard med många företag som utvecklar olika produkter för att kunna koppla upp sensorer till signalsändare. Det innebär att det finns ett stort urval av produkter för olika typer av mätbehov, som kan komma att erbjudas Sensefarms kunder efterhand

som efterfrågan finns.
Redan nu finns det möjlighet att koppla in exempelvis gps för bevattningsvagnar, fordon etc, nivåsensor för silo, utlöst motorskydd, magnetkontakter för fönster/dörr och så vidare.

Kostnad
Kostnad för underhåll, uppdatering och utveckling av datorn har en preliminär prislapp på 2.000 kr/år. Sensorer med sändare kostar från
knappt 1.000 kr och uppåt, beroende på leverantör och sensortyp.

Relaterade artiklar