ANNONS

Medicinsk zink fasas ut

I juni 2022 förbjuds användningen av medicinsk zink inom EU. Det kommande förbudet har drivits igenom både av omsorg för klimatet och en oro för att ämnet kan leda till resistens.
Alternativa lösningar
Det har funnits en oro bland bönder och veterinärer att utfasningen av zink ska leda till ökad förbrukning av antibiotika hos smågrisar. Därför har det varit viktigt att lösa denna utmaning innan förbudet träder i kraft. Fokus har varit på att undersöka alternativa lösningar som säkerställer att användningen av antibiotika inte ökar.

Foder en del av lösningen
Innovationscentret SEGES har presenterat tre förslag på avvänjningsfoder för grisar på 4-5, 5-7 och 7-8 kg, som är optimerade för att fungera utan zink. Blandningarna är sammansatta enligt den så kallade skånska standarden. Det ska säkerställa foder för minsta möjliga diarré, vilket är ett av de allvarligaste problemen idag.

Alla foderblandningar har lågt proteininnehåll, lågt kalciuminnehåll, innehåller organiska syror och en måttlig andel sojaprotein samt blodplasma. De är också sammansatta baserat på de experiment vi har utfört och den erfarenhet vi har från besättningar som inte längre använder zink, Niels Kjeldsen, Chefskonsulent på Ernæring og Fodring, SEGES Svineproduktion.

Vaccin ersätter medicinsk zink
SEGES Svineproduktion arbetar tillsammans med Köpenhamns universitet för att utveckla ett vaccin som ska fungera som en ersättning för medicinsk zink. Dessutom kan vaccinet bidra till en lägre förbrukning av antibiotika i grisuppfödningen. De första försöken startade i maj då vaccinet testades på 60 grisar.

Läs mer: Vaccin ska ersätta medicinsk zink

Zero Zink Summit 2022
I samband med förbudet mot användning av medicinsk zink träder i kraft kommer Zero Zink Summit att hållas i Köpenhamn 22 – 23 juni 2022. Strategier, lösningar och utmaningar kommer att diskuteras bland branschfolk, forskare och primärproducenter för att leva upp till EU:s krav utan att äventyra produktionen. Klicka här för att registrera dig och läsa mer.

Relaterade artiklar