ANNONS

Norrmejerier kör igång igen

Norrmejerier utsattes under natten till tisdag för ett cyberangrepp vilket medförde att hela verksamheten vid mejeriet i Umeå fick stänga ned. Nu återupptas verksamheten steg för steg och Norrmejerier hoppas på att få i gång hela produktionen under helgen. Angreppet slår dock direkt på Norrmejeriers ägare, de norrländska mjölkbönderna.

De senaste dagarnas avbrott har medfört att majoriteten av mjölken har transporterats till Norrmejeriers övriga produktionsanläggningar i Luleå och Burträsk för förädling. Därtill har andra mjölkproducenter som Falköpings mejeri och Arla tagit emot Norrmejeriers mjölk i sina mejerier. Det har medfört att majoriteten av mjölken har kunnat användas men att vissa brister i mejerihyllan kan förekomma då ett flertal produkter enbart produceras vid anläggningen i Umeå.

– Det är först när man ställs inför denna typ av kris som man verkligen inser hur känslig vår verksamhet är och vilka konsekvenser den här typen av angrepp får. Våra bönders mjölkkor kan inte sluta mjölkas för att vi plötsligt inte kan ta emot mjölken. Därför påverkas så många led, säger Gerhard Bley, vd för Norrmejerier.

Förändringar i produktionen kan innebära brister av vissa produkter i hyllan till förmån för produkter från anläggningarna i Burträsk och Luleå. Exempel kan vara fil i stället för yoghurt, mjölk i enlitersförpackningar i stället för 1,75-liters eller brist på populära produkter som Verum och Fjällfil.

– Som mjölkbonde och styrelseordförande för Norrmejerier vill jag uppmana våra konsumenter att göra aktiva val som stöttar oss norrländska bönder vid mejeridisken. Det handlar främst om att välja norrländska mejeriprodukter i en större utsträckning. Varje enskilt köp stöttar oss mjölkbönder i denna kris, säger Göran Olofsson, mjölkbonde och styrelseordförande i Norrmejerier.

Relaterade artiklar