ANNONS

Prisfall på spannmål

Veckan slutade med prisfall totalt sett och när Chicagobörsen stängde i fredags hade vete gått ner 2 procent, majs gått ner 5 procent och soja gått ner 3 procent. På Matif i Paris gick vete ner 3 procent, majs ner 4 procent och oljeväxter ner 5 procent.
Det är vädret som är den i särklass viktigaste faktorn när det gäller börskursernas utveckling och över detta kan ju ännu ingen styra. De stora prisrörelserna styrs av vädret och pristrenderna brukar vara långa. Om man som odlare vill försäkra sig om ett bra pris så måste man ta hänsyn till aktuell pristrend och vara flexibel med att prissäkra när som helst under året. Många odlare säger att jag inte vill prissära något förrän jag har sått och grödan hunnit etablera sig . Detta kan vara bra i en stigande pristrend men förödande i en fallande pristrend, speciellt om man inte har egen lagringskapacitet eller likviditet. Vi har nu haft en fallande pristrend på vete i cirka 7 månader och för närvarande finns det inget som talar för en prisökning i det korta perspektivet på någon produkt.
Även i Sverige sjunker priserna och är just nu för kvarnvete 1:56 kronor per kg, fodervete 1:49 kronor per kg, vårvete 1:55 kronor per kg, råg 1:38 kronor per kg, maltkorn 1:55 kronor per kg, foderkorn 1:38 kronor per kg, foderhavre 1:18 kronor per kg, grynhavre 1:37 kronor per kg och oljeväxter 2:95 kronor per kg.

Relaterade artiklar