ANNONS

Vi tjuvkikar på Agritechnica

På söndag öppnar världens största lantbruksutställning i Hannover. Det är Agritechncia 2011 som slår upp portarna. Mässan är öppen för press och utställande företag från söndag den 13 november och för allmänheten från tisdag den 15 november. Mässan stänger lördag den 19 november. Totalt är det över 2 600 utställare fördelat i 24 hallar på Agritechnica 2011.
Redan nu har NilehnTeknik gått ett varv på mässan och här beskriver vi helt kort några av de nya produkter som ni som besöker mässan har att vänta er.
Vi har även svenska företag på mässan såsom, Väderstad, Ålö, Trelleborg, Rekordverken och Tornum.

440 hk står det på en skylt i Deutz-Fahrs monter. Traktorn är ännu inte inkörd på arenan. På söndag vet vi om Deutz-Fahr slår alla de andra fabrikaten och visar upp den största konventionella traktorn någonsin.

Denna lite udda teleskoplastare stod i Merlos monter och med Merlos logga. Den ska vi titta närmare på.

Kongskidle köpte JF Stoll får någon måndad sedan men på Agritechncia ställer JF Stoll ut i en egen monter.

Ny stor Belarus 3522.5 med motor som har SCR-teknik samt semipowershift i transmissionen.

Hytten i Belarus 3522.5 verkar modern. Tyvärr är den låst så mer än så här kan vi inte se just nu.

Diesltaniken sitter till vänster medan AdBluetanken sitter till höger vid katalysatorn, på vitryska Belarus 3522.5.

Nu har Case IH steglös transmission ända upp i den största Magnum 370.

Praktiskt hjälpmedel för de med kort tippgrop men som vill tippa åt sidan med gamla vagnar. Slisken drivs av en traktor med kraftuttaget och lastar via en skruv i en vagn eller liknande. När man kört till med vagnen skjuter man fram en gummiklädd plåt in under vagnen före tippning så man inte spiller på marken. Allt sköts med hydraulik.

Same Deutz-Fahr köpte maskintillverkaren Gregoire innan i år och har med en av deras självgående vinskördare i sin monter på Agritechnica.

Grimme firar 150 år som maskintillverkare i år. För 40 år sedan tillverade de sin första självgående potatisupptagare. Den har de snyggat till och tagit med till mässan. Som många gånger annars tar det lite tid från att den första maskinen visas upp till dess att et verkligen slår igenom på marknaden. För självgående potatisupptagare tog det ungeför 30 år!!

Den nederländska tillverkaren av kompaktlastare, Giant, har en ny liten teleskoplastare på Agritechnica.

Svenska Tornum visar en tork som sparar 30 procent av energin genom att använda luften flera gånger. De har även ett nytt kylaggregat för spannmål.

Rädd för ormar? Då är inte Challengers jubileumsmodell något för dig. För att fira att de haft bandtraktorer för lantbruket i 25 år finns den största Challenger 865C i denna speciella kostym.

Bandställ är populärt efter denna blöt höst. Här är en tilvekrare som gör bandställ som bland annnat passar till konventionella traktorer. De har en kolv och en ackumulator för att ställa bandspänningen rätt. Tillverkaren heter Tidue.

Så här ser den minsta Fendten i nya 700-serien ut. Fendt 714 Vario med 107 kW (145 hk).

JCB har en ny teleskoplastare för lantbruket. Den heter 550-80 AgriPlus.

Franska Gregoire-Besson köpte tidigare i år den tyska maskintillverkaren Rabe. På Agritechncia ställer de ut var för sig men i samma hall. Fransmännen har gtroligtvis den största plogen på mässan. Denna vagnsplog har 17 skär, 10 före bärhjulen och 7 efter. Den saknar stenutlösning men har förplogar och knivrister.

Den polska maskintilverkaren Unia har fram till nu mest satsat på jordbearbetning och sådd. På Agritechncia har de en serie växtskyddssprutor, både burna och bogserade. I Sverige är det Rosenqvist Maskin som säljer Unia och vi får väl se om de ska marknadsföra växtskyddssprutorna.

Kuhn Dominator är ett nytt effektivt jordbearbetningsredskap. Med tallrikar längst fram skär man sönder växtrester och med några rader kraftiga pinnar med fjädrar som stensäkring bearbetar man på djupet. Längst bar finns två rader stora tallrikar för att skära jorden och jämna ytan och sist löper en ribbvält.

Svenska Trelleborg tillvekrar både fälgar och däck. För att förhindra att däcket slirar mot fälgen har man konstruerat en fälj med räfflad yta. Denna har vi skrivit om tidigare här på NilehnTeknik, men på Agritechncia blir första tillfället för alla att se konstruktionen.

Relaterade artiklar