ANNONS

Markkartera inför betorna

Nordic Sugar uppmanar betodlarna att markkartera sina fält och skriver så här:

Skaffa dig ett beslutsunderlag för framtida kalkning och gödsling genom att markkatera i höst. Normalt bör marken karteras vart 10:e år.

Markkartan är en investering som rätt använd snabbt betalar sig. Med en markkarta, med eller utan GPS koordinater, kan man på ett säkert, snabbt och enkelt sätt tillföra näringsämnen där de behövs och i rätt mängd.

  • Du får kännedom om näringstillståndet i marken, vilket kan leda till betydligt minskade gödselkostnader!
  • Du kan skördeoptimera med hjälp av anpassade gödsel- och kalkgivor!
  • Du kan utnyttja resurserna effektivare – miljöhänsyn!
  • Du kan samtidigt med fördel ta nematodprov. Se mer information om nematoder här.

Att ha fältet i sin hand är viktigt både för grödor och miljö och ger dessutom en ökad lönsamhet. Högre skörd ger högre intäkt och behöver inte betyda inte ökade kostnader.

pH 7,0 – På hela fältet
Betorna svarar mycket kraftigt med högre skörd om pH höjs från 6,5 till 7,0. Det ökar sockerskörden med ca 500 kg/ha eller 1000 kr/ha.
Undersökningar visar att mer än 50% av betjordarna har för lågt pH.

Optimera näringstillförseln
Fosfor och kalium användningen i svenskt lantbruk har minskat drastiskt under de senaste åren. På växtodlingsgårdarna tillförs ofta betydligt mindre fosfor än vad grödan för bort. Därför bör man markkartera för att inte på sikt riskera skörd och odlingssäkerhet.
Vi ser allt oftare tydliga borbrister vilket ger lägre skörd och problem vid lagring.
Magnesiumbrister har också blivit ett större problem.

Bästa tidpunkt för markkartering är nu på hösten.
Enligt Miljöledning Betodling ska det finnas en aktuell jordanalys för alla fält i betväxtföljden som grund för gödslingen. Vid uppdelning av kartering över flera år är minimikravet att aktuell jordanalys finns för årets betfält. Jordanalysen ska omfatta minst pH-värde, P-Al och K-Al. Utöver detta bör även bor analyseras, framförallt om det inte finns en tidigare analys. Risk för borbrist är störst på mullfattiga lättare jordar med högt pH vid odling av borkänsliga grödor

Som aktuell jordanalys räknas:

  • Markkartering som är max 10 år gammal,  minst 1 prov/ha, 7 delprov/prov.
  • Rutkartering (ytkartering) som är max 5 år gammal,  minst 1 prov/6 ha, 15-20 delprov/prov
  • Linjekartering som är max 3 år gammal, 15-20 delprov/prov.(Linjekartering kräver en högst 10 år gammal markkarta som grund när man lägger linjen för första gången.

Vid egen provtagning ska proven vara inlämnade till analyslaboratorium före sista dag för kontraktsteckning.  Markkartans varaktighet kan förlängas till 15 år för markkarterade fält där P-värdet i alla punker ligger i klass IV eller högre och där pH i alla punkter ligger över 7.

Markkartans varaktighet kan förlängas till 13 år för markkarterade fält där minst tre av nedanstående krav är uppfyllda.

  1. Fältet har jämna jordartsförhållanden
  2. Fältet har inget behov av kalkning
  3. Fältet har ingen eller måttlig stallgödselgiva
  4. Fältet följs upp genom att växtnäringsbalanser för fosfor och kalium beräknas en gång per växtföljd, dock minst vart femte år.
  5. Fältet uppföljningskarteras regelbundet
Relaterade artiklar