ANNONS

Nytt snabbare salmonellatest av grisskött

När grisslakterierna testar för salmonella har det tidigare tagit minst 12 timmar för att få fram resultatet. Nu kan en ny kontrollmetod minska denna tid och ge svar på bara 4-5 timmar. Med den nya metoden kan alltså en eventuell salmonellasmitta i grisköttet konstateras betydligt snabbare.

Det ställs höga krav på salmonellatest och certifiering av köttprodukter. Den nya metoden för salmonellatest på bara 4-5 timmar är därför ett viktigt bidrag till att grisslakterierna kan förbättra den redan höga nivån av livsmedelssäkerhet ytterligare. Den nya metoden med vilken salmonella i griskött kan påvisas på bara 4-5 timmar kallas UltraSal-metoden.

UltraSal-metoden har utvecklats för köttprover och kräver en viss manuell hantering av provet, vilket gör den bäst lämpad för akuta prover. För mer rutinmässiga analyser är det fortfarande fördelaktigt att använda den nuvarande Salmonella 12 timmar-metoden. Målet är dock att UltraSal-metoden ska bli ett utbrett accepterat alternativ till ISO-metoden.

Metoden har utvecklats av en dansk projektgrupp i projektet ”UltraSal” från 2012-2014, och utvecklingen bygger på erfarenheter från den nuvarande PCR-metoden (Salmonella 12 timmar-metoden) i kombination med nya tekniker. Den nya metoden är patentsökt och för närvarande arbetar projektgruppen bakom metoden för ett internationellt godkännande.

Relaterade artiklar